Ciasto z białą czekoladą

SKŁADNIKI


  • 180 g margaryny
  • 200 g brązowego cukru
  • 150 g białej czekolady
  • 250 ml mleka
  • 80 g syropu trzcinowego
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • polewa na ciasto: 150 g czekolady białej, 3 łyżki śmietany   30%

PRZYGOTOWANIE


  • W garnku podgrzać masło, czekoladę, cukier, mleko, syrop trzcinowy.
  • Mieszać do rozpuszczenia składników.
  • Schłodzić.
  • Dodać mąkę z proszkiem, jajka i zmiksować.
  • Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i posypanej mąką. (forma 23 cm)
  • Piec w nagrzanym piekarniku w 160 stopniach od 60 do 70 minut.
  •  Osobno przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić w rondelku razem ze śmietaną.
  • Po wystudzeniu ciasta polać przygotowaną polewą.

 

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *