Sok z winogron

SKŁADNIKI


  • 3 kg winogron (ciemne)
  • 1,5 kg cukru
  • kilka ziaren soli

PRZYGOTOWANIE


  • Winogrona umyć,  oddzielić grona.
  • Na dnie garnka umieścić kilka ziaren soli i lekko podgrzać.
  • Włożyć winogrona i zasypać cukrem.
  • Gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając.
  • Po ugotowaniu przełożyć na sito i oddzielić sok od pulpy.
  • Sok przegotować raz jeszcze i wlewać do czystych butelek.
  • Jeśli spożywać będziemy dopiero zimą, należy sok pasteryzować.
  • Sok powinien być dosyć gęsty.

Najlepsze są ogrodowe winogrona, a jeszcze lepiej jak będą po pierwszym ochłodzeniu.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *