Ciasto z prażonymi migdałami

SKŁADNIKI


  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki  jogurtu naturalnego
  • 200 g margaryny
  • 120 g cukru
  • 2 jajka
  • mały słoik powideł śliwkowych
  • 200 g migdałów obranych i pokrojonych w słupki
  • 100 g orzechów włoskich (pokrojone)
  • 1 paczka dużego cukru waniliowego
  • 2 łyżki syropu  trzcinowego
  • 1 łyżka masła klarowanego

PRZYGOTOWANIE


  • Zmiksować margarynę, cukier i jajka.
  • Dodawać stopniowo mąkę z proszkiem i jogurtem.
  • Ciasto wyłożyć na 26 cm formę wysmarowaną masłem i posypaną mąką.
  • Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 50 minut.
  • Na upieczone ciasto wyłożyć powidła dosyć grubą warstwę.
  • Na patelni z 1 łyżką masła klarowanego prażyć orzechy, migdały.
  • Po 15 minutach prażenia dodać cukier waniliowy i syrop trzcinowy.
  •  Przygotowaną masę położyć na powidła.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *