Krokiety z ziemniaków

SKŁADNIKI


  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1/2 szklanki mąki pszennej ( można zwiększyć  lub zmniejszyć porcję mąki w zależności od konsystencji ciasta)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 jajka
  • szklanka oleju do smażenia

PRZYGOTOWANIE


  • Ugotowane , wystudzone ziemniaki rozgnieść.
  • Dodać masło, jajka,  mąkę i sól.
  • Uformować kulki około 4 – 5 cm.
  • Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do uzyskania złocistego koloru (około 3 minuty z każdej strony).
  • Wyjąć i położyć tak, aby tłuszcz się odsączył.

 

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *