Sernik na bitej śmietanie

SKŁADNIKI


  • 1 i 1/2 kg sera we wiaderku czterokrotnie mielony
  • 4  łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g cukru
  • 2 duże torebki cukru waniliowego
  • 400 ml kremówki
  • 10 jaj białka oddzielić od żółtek
  • 1 łyżka cukru pudru
  • owoce do dekoracji (maliny, truskawki)
  • 150 ml kremówki do położenia na wierzch sernika
  • 200 g rodzynek (według uznania) sparzonych, odsączonych i posypanych mąką

PRZYGOTOWANIE


  • Białka ubić na sztywną pianę z łyżką cukru pudru.
  • Żółtka zmiksować z cukrem i dodawać powoli ser, następnie mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy.
  • Połączyć z bitą śmietaną, dodać rodzynki i lekko wymieszać z pianą z białek.
  • Masę serową przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem.
  • Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni około 60 minut.
  • Wierzch ciasta podczas pieczenia można przykryć folią aluminiową, aby się mocno nie zrumienił.
  • Po wyjęciu ciasta z piekarnika nakryć czystą ściereczką.
  • Ostudzić.
  • Można podawać z bitą śmietaną i owocami.

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *