Konfitura z pigwy

SKŁADNIKI


  • 1 kg pigwy
  • 700 g cukru brązowego
  • 1 łyżka octu
  • szczypta soli
  • 100 ml wody

PRZYGOTOWANIE


  • Umyć bardzo dokładnie owoce pigwy i pokroić na kilka części.
  • Przełożyć do garnka i wlać 100 ml wody.
  • Dodać cukier i mieszać.
  • Gotować na średnim ogniu, co kilka minut mieszać, aby się nie przypaliło.
  • Doprowadzić do rozgotowania owoców i  trzymać na ogniu jeszcze około 1 godziny.
  • Jak powstanie gęsta rozgotowana masa, przekładać do słoików.
  • Można pasteryzować na sucho lub pozostawić bez pasteryzacji około 1 miesiąca.
  • Podawać do herbaty lub można  przekładać konfiturą ciasta.

Zapisz

Komentarze Dodaj swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *