Paluchy z ciasta francuskiego z serem

SKŁADNIKI


  • ciasto świeże francuskie
  • 200 g sera żółtego startego na małych oczkach
  • białko wymieszane z żółtkiem
  • sól gruboziarnista do posypania paluchów
  • woda do posmarowania paluchów

PRZYGOTOWANIE


  • Ciasto zdjąć z papieru.
  • Położyć na deskę i lekko rozwałkować.
  • Przygotować  5 cm  szerokości paski, długości około 12 cm.
  • Posmarować wewnętrzną stronę ciasta wymieszanym jajkiem.
  • Nałożyć ser żółty.
  • Złożyć wzdłuż na połowę.
  • Boki ciasta zlepić.
  • Ciasto skręcić w spiralę i posmarować wodą.
  • Posypać solą według uznania.
  • Piec na papierze pergaminowym w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 15 do 20 minut.
  • Paluchy podawać z dodatkiem dipów lub do barszczu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *