Owocowy paj

SKŁADNIKI


  • 370 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru brązowego
  • 5 łyżek mleka
  • 1 mały proszek do pieczenia
  • 170 g masła
  • szczypta soli

Nadzienie

  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 1 kg miękkich gruszek
  • 1 duża paczka cukru waniliowego
  • 200 g cukru brązowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 ml wody

PRZYGOTOWANIE


  • Cukier, masło, jajka, sól miksować.
  • Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko.
  • Mieszać do uzyskania jednolitej masy.
  • Ciasto wyjąć i jeszcze trochę wyrabiać, dodając mąkę.
  • Podzielić na pół.
  • Jedną część ciasta wyłożyć na natłuszczoną formę (może być okrągła) i nakłuć widelcem.
  • Drugą część ciasta przykryć ściereczką.
  • Piec 10 minut w nagrzanym piekarniku.
  • Międzyczasie przygotować nadzienie.
  • Jabłka i gruszki obrać, umyć i pokroić i posypać mąką ziemniaczaną.
  • Włożyć do garnka i wlać około 100 ml wody. Trzymać na średnim ogniu, aż do rozgotowania.
  • Co kilka minut mieszać.
  • Do rozgotowanych owoców dodać cukier.
  • Owoce przełożyć na podpieczone ciasto.
  • Drugą część ciasta rozwałkować i przenieść na nadzienie.
  • Ciasto posmarować wodą.
  • Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku około 50 minut.
  • Jeśli wierzch ciasta się zbyt zarumieni to położyć folię aluminiową.
  • Ciasto zostawić wystudzić.
  • Można także podawać gorące z lodami lub bitą śmietaną.
  • Przybrać listkami mięty.

Komentarze Dodaj swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *