Trufle

SKŁADNIKI


  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • kakao do posypania trufli

PRZYGOTOWANIE


  • Czekoladę pokroić na bardzo drobne części i wsypać do miski.
  • Zagotować śmietankę.
  • Wrzącą śmietankę wlać do miski z czekoladą i mieszać powoli.
  • Po uzyskaniu jednolitej płynnej masy czekoladowej odstawić.
  • Po wystudzeniu nakryć dokładnie masę i wstawić do lodówki na kilka godzin (na noc).
  • Umyć bardzo dokładnie ręce i formować kulki około 5 cm.
  • Wyłożyć na talerz z posypanym kakao i przesiać kakao także na uformowane  kulki.

Przepyszne trufle domowej produkcji. Polecam

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *