Ciasto czekoladowe przekładane konfiturą z pigwy

SKŁADNIKI


  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 170 g masła
  • 250 g cukru
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  •  1 mały słoik konfitury  z pigwy
  • polewa – 100 g gorzkiej czekolady, 100 ml kremówki

PRZYGOTOWANIE


  • Czekoladę  rozpuścić z masłem i odrobiną wody. Odstawić do schłodzenia.
  • Do schłodzonej czekolady dodać cukier, jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem i szczyptą soli.
  • Miksować do uzyskania jednolitej masy.
  • Przełożyć do formy wyłożonej papierem pergaminowym i piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku około 35-40 minut.
  • Ciasto po wystudzeniu przełożyć konfiturą.
  •  W międzyczasie czekoladę pokruszyć i przełożyć do miski.
  • W garnku zagotować śmietanę i polać na czekoladę.
  • Wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
  • Polać ciasto  wystudzoną polewą.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *