Udziec z indyka z kaszą gryczaną

SKŁADNIKI


  • 1 udo z indyka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki papryki czerwonej sproszkowanej
  • 2 cebule
  • 1 łyżka mąki gryczanej do zagęszczenia sosu (niekoniecznie)
  • 200 ml herbaty czarnej zaparzonej

PRZYGOTOWANIE


  • Mięso umyć, posolić i włożyć do naczynia żaroodpornego wraz z 50 ml wody.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 190  stopni około 1 godziny.
  • Wyjąć mięso, ostudzić do takiego poziomu, aby móc pokroić mięso i wyjąć kość.
  • Przełożyć na patelnię, dodać płyn uzyskany z pieczenia w piekarniku.
  • Nie dodawać tłuszczu.
  • Doprawić pieprzem, papryką, włożyć pokrojoną  w talarki cebulę i piec na patelni na średnim ogniu około 1 godziny.
  • Przypiec mięso i dodać herbatę.
  • Aby uzyskać  gęsty sos należy do małej ilości zimnej wody wsypać mąkę gryczaną i zamieszać.
  • Wlać na patelnię i wymieszać z sosem uzyskanym z pieczenia mięsa.
  • Mięso podawać z kaszą gryczaną i sałatką z buraków.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *