Gulasz wołowy

SKŁADNIKI


  • 800 g wołowiny na gulasz
  • 3 świeże papryki
  • 50 g suszonych grzybów
  • 4 duże pomidory bez skórki
  • skórka od chleba razowego z 1 kromki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, czarny pieprz mielony opcjonalnie
  • 1 płaska łyżeczka sproszkowanej czerwonej papryki
  • 1 łyżka masła klarowanego

PRZYGOTOWANIE


  • Wołowinę umyć, wysuszyć i pokroić w średniej wielkości kostkę.
  • Na patelnię położyć masło i lekko zrumienić cebulę i czosnek.
  • Grzyby przepłukać, namoczyć wrzątkiem. Można dodać w całości lub pokrojone razem z wodą.
  • Do cebuli dodać pokrojone mięso i na dużym ogniu piec około 10 minut.
  • Dołożyć pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory, przyprawy, grzyby.
  • Piec podlewając wodą z grzybów i zmniejszyć ogień.
  • Piec jeszcze około 1 godziny.
  • Dodać skórkę i w razie potrzeby dolać wrzącej wody.
  • Smażyć, aż mięso będzie miękkie.

Podawać z pyzami.

 

 

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *