Tartaletki miodowe ze śmietaną i serkiem maskarpone

SKŁADNIKI


  • 500 g mąki pszennej
  • 220 g masła
  • 120 g cukru brązowego
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki sody rozpuszczonej w odrobinie wody
  • 6 łyżek płynnego miodu
  • szczypta soli
  • 3 łyżki wody
  • nadzienie: 150 ml śmietany 30 % i 150 g serka mascarpone, 3 łyżki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE


  • W malakserze zmiksować masło, cukier, jajka, szczyptę soli.
  • Dodać płynny miód i powoli mąkę z sodą oczyszczoną.
  • Dolać wodę i wyjąć ciasto z miski na stolnicę i wyrobić tak aby uzyskać jednolitą masę.
  • Schłodzić w lodówce minimum 2 godziny.
  • Rozwałkować i wyjąć na foremki tartaletki ciasto.
  • Nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach.
  • Piec około 20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
  • Międzyczasie ubić śmietanę i dodawać cukier puder.
  • Zmniejszyć obroty i dodać serek.
  • Wystudzić ciasto i nałożyć masę.
  • Ozdobić truskawką.

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *