Przepis na bułki do burgerów

SKŁADNIKI


  • 500  g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 300 ml mleka ciepłego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 5 żółtek
  • 150 g masła
  • sezam do posypania bułek
  • białko do smarowania bułek przed pieczeniem

PRZYGOTOWANIE


  • Do naczynia włożyć pokruszone drożdże i zalać 150 ml ciepłego mleka z 1 łyżeczką cukru  i 1 łyżką mąki.
  • Wymieszać i odstawić na 20 minut.
  • W misce malaksera umieścić mąkę, cukier, sól, wlać rozczyn.
  • Dodać żółtka i resztę ciepłego mleka.
  • Zmiksować hakiem około 5 minut.
  • Dodać masło (musi być miękkie, ale nie roztopione) i dalej wyrabiać około 15 do 20 minut.
  • Odstawić do wyrośnięcia, nakryć ściereczką.
  • Ciasto podzielić na kilkanaście części.
  • Uformować bułeczki (lekko spłaszczyć).
  • Ułożyć na formie z pergaminem i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 40 minut.
  • Bułki posmarować białkiem lub wodą.
  • Posypać sezamem lub siemieniem lnianym.
  • Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach  od 20 do 30 minut.
  • Przed przygotowaniem burgera zawsze trzeba bułki podgrzać.
  • Podgrzać kilka minut w piekarniku (150 stopni około 3 minuty).

Zapisz

Zapisz

Komentarze Dodaj swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *