Tartaletki na melasie

SKŁADNIKI


  • 400 g mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • 120 g cukru brązowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki sody rozpuszczonej w odrobinie wody
  • 6 łyżek melasy
  • szczypta soli
  • 3 łyżki mleka
  • nadzienie 1 puszka karmelu
  • truskawki, borówki, mogą być inne

PRZYGOTOWANIE


  • Zmiksować masło, cukier i jajka.
  • Dodać mąkę z sodą i szczyptą soli.
  • Wszystko dokładnie wymieszać i dodać melasę i mleko.
  • Ciasto wyjąć z miski malaksera i na desce jeszcze lekko wymieszać.
  • Ciasto odstawić do lodówki na 2 godziny.
  • Wyłożyć na natłuszczone foremki i nakłuć widelcem.
  • Piec w nagrzanym piekarniku około 20 minut.
  • Ostudzić i nałożyć gotowy karmel (krówkę).
  • Udekorować truskawkami, malinami lub borówkami.

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *