Ciasto na miodzie z masą krówkową

SKŁADNIKI


  • 500 g mąki
  • 230 g masła
  • 130 g cukru brązowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki sody (rozpuszczone w odrobinie wody)
  • 3 łyżki mleka
  • szczypta soli
  • nadzienie: 200 ml śmietany kremówki, 250 serka mascarpone,3 łyżki cukru pudru
  • 1 średnia puszka gotowej masy krówkowej
  • 150 g orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE


  • Masło, jajka, cukier i sól zmiksować.
  • Dodać mąkę z sodą i mleko.
  • Wszystkie składniki wymieszać i zmiksować.
  • Wyjąć z misy malaksera i wyrobić lekko rękoma.
  • Włożyć do lodówki na kilka godzin. Minimum 2 godziny.
  • Podzielić na dwie części.
  • Ręką rozłożyć na formie wysmarowanej tłuszczem i piec około 20 do 30 minut.
  • Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta.
  • Ciasto ostudzić przełożyć masą wykonaną ze śmietany ubitej z cukrem i wymieszanej lekko z serkiem maskarpone.
  • Na zewnątrz nałożyć lekko rozgrzaną masę krówkową (puszkę włożyć do wody gorącej na kilkanaście minut).
  • Posypać orzechami włoskimi.
  • Najlepsze jest w następnym dniu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *