Rolada z boczku

SKŁADNIKI


  • 1 kg surowego boczku wieprzowego
  • 3 łyżki majeranku
  • 2 łyżki papryki czerwonej sproszkowanej
  • 1 łyżka płaska soli
  • 1.2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki wędzonej sproszkowanej papryki
  • 4 ząbki czosnku sprasowanego

PRZYGOTOWANIE


  • Mięso umyć, wysuszyć i nasolić zostawić około godziny w lodówce.
  • Mięso przeciąć  wzdłuż w połowie grubości mięsa, ale nacinać nie do końca płata.
  • Rozłożyć i połową przypraw posypać równomiernie mięso.
  • Czosnek włożyć również na wewnętrzną stronę mięsa.
  • Zrolować mięso i przycisnąć (nie trzeba używać nitki).
  • Pozostałe przyprawy rozłożyć na zrolowane mięso.
  • Wlać 10 ml wody do keksówki lub innego wąskiego naczynia i piec w piekarniku tyle czasu ile waży mięso i dodatkowo 20 minut. Przykryć naczynie i piec w temperaturze 200 stopni.
  • Smaczne jest podane na zimno i z dipami np. czosnkowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *