Tarta mięsna

SKŁADNIKI


  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 kg mięsa karkówki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu, sól opcjonalnie
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowa
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki papryki  w proszku

PRZYGOTOWANIE

  • Mięso przyprawić i upiec w  piekarniku.
  • W temperaturze 200 stopni około 1 i 1/2 godziny.
  • Wystudzić, pokroić i zmielić.
  • Dodać do zmielonego mięsa 2 jajka i 2 łyżki  bułki tartej. Wymieszać wszystkie składniki.
  • W międzyczasie nałożyć ciasto na wysmarowaną tłuszczem formę.
  • Na ciasto położyć pergamin i obciążyć miską z kilkoma ziemniakami.
  • Piec w temperaturze 180 stopni około 12 minut.
  • Wyjąć formę i zdjąć obciążenie i nałożyć przygotowane mięso.
  • Piec w temperaturze 180 stopni około 35 minut.
  • Podawać na gorąco z sosem
  • Można podawać zimne z dipami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *