Pierogi z prażoną kaszą gryczaną

SKŁADNIKI


Ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • tyle gorącej wody ile potrzeba do sklejenia ciasta

Nadzienie

  • 1 woreczek kaszy prażonej gryczanej
  • 1/5 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE


Ciasto

  • Utworzyć dołek w mące na stolnicy.
  • Dodać jajko, olej, sól i wymieszać.
  • Wyrabiać dolewając gorącej wody  do momentu, aż ciasto będzie się sklejało.
  • Przygotować krążki  z ciasta i nałożyć nadzienie.
  • Skleić.
  • Włożyć do gorącej osolonej wody i gotować około 15 minut.
  • Pozostałe pierogi przykryć ściereczką .

Nadzienie

  • Kaszę włożyć do wrzątku i gotować około 20 minut.
  • Wyjąć ,wysuszyć i posypać solą.
  • Nakładać na przygotowane krążki z ciasta.
  • Można polać masłem.
  • Podawać według uznania.

Komentarze Dodaj swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *