Ciasto na maślance z wiśniami

SKŁADNIKI


  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • wiśnie bez pestek  z kompotu
  • kruszonka: 150 g mąki, 100 g masła, 50 g cukru pudru

PRZYGOTOWANIE


  • W malakserze połączyć suche składniki, czyli cukier, cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia.
  • Do suchych składników dodać mokre czyli: maślankę, jajka, olej.
  • Zmiksować.
  • W międzyczasie przygotować z podanych składników kruszonkę. Ręką połączyć wszystkie składniki do uzyskania „kruszonej” masy.
  • Formę najlepiej prostokątną wyłożyć pergaminem.
  • Na ciasto położyć wiśnie, posypać kruszonką.
  • Piec w temperaturze 180 stopni około jednej godziny.
  • Sprawdzić patyczkiem czy jest suche.
  • Ciasto ostudzić i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *