Pierogi z wiśniami

SKŁADNIKI


Ciasto

  • 350 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 1 żółtka

Nadzienie

  • wiśnie z kompotu (bez pestek)
  • 1 łyżka cukru do wiśni
  • 1 łyżka cukru do posypania pierogów
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka masła

PRZYGOTOWANIE


  • Przygotować pierogi z mąki, wody, żółtka i soli.
  • Ciasto rozwałkować, wyciąć kółka.
  • Wiśnie wyjąć z kompotu, wysuszyć i posypać cukrem.
  • Nałożyć wiśnie na kółko z ciasta, zwinąć i zlepić.
  • Gotować w gorącej wodzie około 20 minut.
  • Podawać z kwaśną śmietaną, cukrem, masłem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *