Francuskie markizy

SKŁADNIKI


  • 1 paczka ciasta francuskiego (świeże)
  • 4 łyżki serka maskarpone
  • 2 łyżki kremu czekoladowego (nutella)
  • polewa czekoladowa – 100 g gorzkiej czekolady, 10 ml kremówki

PRZYGOTOWANIE


  • Rozwałkować ciasto francuskie, wykroić kółka szklanką.
  • Kółka z ciasta wyłożyć na formę z pergaminem do nagrzanego piekarnika.
  • Piec w 180 stopniach około 25 do 30 minut.
  • Ostudzić.
  • W międzyczasie przygotować krem (nadzienie).
  • Serek razem z nutellą zmiksować.
  • Przekroić ciastko upieczone w poprzek.
  • Nałożyć krem i drugą część ciastka.
  • W osobnym garnku doprowadzić do wrzenia śmietanę.
  • Do pokruszonej czekolady wlać gorącą śmietanę i wymieszać, aż wszystkie składniki się rozpuszczą.
  • Każde ciastko przełożone kremem polać polewą czekoladową.

Komentarze Dodaj swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *