Jajka w sosie koperkowym

SKŁADNIKI


  • 6 jaj ugotowanych na twardo
  • 3 łyżki koperku (świeży lub mrożony) poszatkowanego
  • 100 ml śmietany do sosów
  • 3 łyżeczki mąki
  • sól, pieprz
  • 1 płaska łyżeczka vegety
  • 1 litr wody

PRZYGOTOWANIE


  • Wodę zagotować, włożyć sól, pieprz i vegetę.
  • Dodać koperek, śmietanę i około 10 minut gotować.
  • Jeśli chcemy uzyskać gęsty sos należy mąkę rozprowadzić z małą ilością zimnej wody.
  • Na gorący wywar wlać rozprowadzoną wodą mąkę, wymieszać  i gotować jeszcze około 10 minut.
  • Na talerzu ułożyć połówki jaj, ugotowane ziemniaki i polać sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *