Zupa ogórkowa

SKŁADNIKI


  • 300 g mięsa z biodrówki wieprzowej
  • 2 litry wody
  • włoszczyzna
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • sól, pieprz
  • 1 płaska łyżeczka vegety
  • 6 ziemniaków (obrane, pokrojone w kostkę)
  • 10 średnich ogórków (startych na dużych oczkach)
  • 800 ml zalewy z  ogórków kwaszonych

PRZYGOTOWANIE


  • Do zimnej wody włożyć umyte mięso.
  • Gotować około 20 minut.
  • Dodać umyty seler, por, pietruszkę (w całości).
  • Przyprawić i dodać pokrojone ziemniaki i startą na dużych oczkach małą marchew.
  • Gotować jeszcze około 40 minut na małym ogniu.
  • Wyjąć seler, pietruszkę, por ( wykorzystać na sałatkę).
  • Sprawdzić czy ziemniaki są miękkie, jeśli tak włożyć starte ogórki i gotować 20 minut.
  • Na koniec gotowania dodać zalewę z kwaszonych ogórków.
  • Sprawdzić czy zupa jest doprawiona. Jeśli tak podawać.

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *