Rosół z wątróbką

SKŁADNIKI


  • 2 litry wody
  • włoszczyzna
  • 30 dag wątróbki drobiowej
  • sól, pieprz
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • makaron ozdobny z naturalnymi barwnikami
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE


  • W garnku w małej ilości wody gotować wątróbkę.
  • W osobnym garnku wlać 2 litry wody.
  • Włożyć oczyszczoną, obraną włoszczyznę.
  • Gotować około 40 minut na wolnym ogniu wraz z zielem angielskim, solą, pieprzem, liściem laurowym.
  • Doprowadzić do wyparowania 1/3 płynu.
  • Dodać wówczas wątróbkę.
  • W razie potrzeby dodać jeszcze przypraw i dalej gotować na wolnym ogniu około 15 minut.
  • Na talerzu położyć pokrojoną marchewkę, wątróbkę, pietruszkę i makaron.
  • Nalać  przez sito rosół.
  • Podawać gorący.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *