Risotto z żołądkami

SKŁADNIKI


  • 200 g ryżu arborio lub carnaroli
  • bulion (na 1 szklankę ryżu 3 szklanki gorącego bulionu)można przygotować z włoszczyzny lub z kostki bulionowej
  • 2 duże  cebule szalotki
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 2 ugotowane marchewki
  • 500 g żołądków drobiowych

PRZYGOTOWANIE


  • Do wrzącej osolonej wody włożyć umyte, oczyszczone, pokrojone żołądki.
  • Gotować, aż mięso będzie miękkie.
  • Bulion warzywny przygotować w osobnym garnku i trzymać stale na małym ogniu.
  • Do podlewania ryżu musi być gorący bulion.
  • Na patelni rozgrzać olej wraz z masłem i zeszklić cebulę drobno pokrojoną.
  • Po kilku minutach dodać suchy ryż i wymieszać z tłuszczem.
  • Każde ziarno ryżu musi być  dokładnie otulone tłuszczem.
  • Po 5  minutach polać ryż gorącym bulionem(chochelka po chochelce)
  • Zamieszać, pozostawić na małym ogniu i czynności powtarzać kilka razy.
  • Na jedną szklankę ryżu potrzeba 3 szklanki bulionu.
  • Po około 30 minutach należy sprawdzić twardość ryżu. Musi być z zewnątrz miękki, w środku lekko twardawy.
  • Na koniec dodać pokrojoną w kostkę ugotowaną marchew i żołądki.
  • Wymieszać delikatnie, podgrzewać jeszcze parę minut.
  • Podawać zaraz po ugotowaniu.
  • Przybrać natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *