Zupa z suszonych borowików

SKŁADNIKI


  • włoszczyzna ( 1 marchew, 1 mały seler, 1 korzeń pietruszki, 1 cebula
  • 7 dość dużych borowików (namoczyć na noc)
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju do smażenia grzybów
  • sól, pieprz opcjonalnie
  • 3 łyżki śmietany do zup

PRZYGOTOWANIE


  • Do wrzącej wody dodać obraną, pokrojoną włoszczyznę i cebulę, liść laurowy, ziele angielskie.
  • Gotować na wolnym ogniu około 10 minut.
  • Namoczone grzyby pokroić i smażyć na oleju kilka minut.
  • Następnie włożyć do wywaru i dalej gotować około 20 minut.
  • Wyjąć włoszczyznę, doprawić pozostałymi przyprawami, dodać olej i masło.
  • Zmiksować grzyby w wywarze.
  • Dodać śmietanę. Po kilku minutach odstawić z ognia i można podawać z kluskami, grzankami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *