Ryba w occie

SKŁADNIKI


  • 4 pstrągi
  • mąka do oprószenia ryb
  • olej do smażenia
  • sól do ryb według uznania
  • 4  duże cebule
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
  • 2 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka soli do zalewy
  • 1 szklanka octu
  • 4 szklanki gorącej wody
  • czarny mielony pieprz według uznania

PRZYGOTOWANIE


  • Ryby umyć, jeśli są wypatroszone zaraz pokroić i posolić, posypać pieprzem.
  • Do gorącej wody dodać ocet, listki laurowe, ziele angielskie, cukier i sól.
  • Pokroić cebulę w talarki. Wrzucić do wody i zagotować.
  • Na patelni piec pokrojone i oprószone mąką ryby.
  • Przełożyć do szklanego naczynia (żaroodpornego).
  • Na ryby wlać gotową zalewę.
  • Ostudzić i odstawić na kilkanaście godzin w chłodne miejsce.
  • Podawać z chlebem lub chrupkim pieczywem.

Komentarze Dodaj swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *