Ryba w pomidorowej zalewie

SKŁADNIKI


  • 4 ryby – pstrągi
  • sól do ryb, mąka do oprószenia ryb, olej do smażenia ryb
  • 3 duże cebule
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
  • 1/3 szklanki cukru
  • 5 szklanek wody
  • 3/4 szklanki octu
  • 1/4 szklanka oleju
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka ketchupu pikantnego
  • 1 średni słoik przecieru pomidorowego

PRZYGOTOWANIE


  • Ryby przygotować do smażenia jak w przepisie ryba w occie.
  • Na patelni na oleju zeszklić cebulę. Dodać przecier i ketchup.
  • Dusić na małym ogniu około 10 minut.
  • Osobno zagotować wodę z cukrem, przyprawami, solą i octem.
  • W  naczyniu żaroodpornym ułożyć ryby  i zalać przygotowaną cebulę z przecierem.
  • Na koniec wlać zalewę.
  • Ostudzić i przechować w lodówce kilkanaście godzin.
  • Podawać z pieczywem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *