Warstwowa sałatka ryżowa

SKŁADNIKI


  • 3 woreczki ryżu gotowanego (najlepszy to ryż parboiled)
  • 1 słoik ogórków konserwowych
  • 2 pory
  • 1  słoik majonez
  • 1opakowanie  ketchupu pikantnego
  • 6 jaj ugotowanych na twardo

PRZYGOTOWANIE


  • Umyć, pokroić por ( może być uprzednio sparzona)  i ogórki.
  • Jajka ugotować na twardo.
  • Osobno drobno pokroić białka i osobno żółtka.
  • Do naczynia szklanego układać warstwami : pierwsza warstwa 1 torebka ryżu, ogórki pokrojone i cały ketchup, druga warstwa 2 torebka ryżu i pokrojony drobno por, trzecia warstwa 3 torebka ryżu, 1/2 słoika majonezu, pokrojone drobno białka na to znowu 1/2 słoika majonezu i na to pokrojone w kostkę żółtka.

Sałatkę powinno się wybierać z dołu do góry, aby wybrać wszystkie warstwy. Najlepsza jest po kilkugodzinnym przechowaniu w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *