Sernik z polewą cytrynową

SKŁADNIKI


  • 1 kg sera twarogowego potrójnie mielonego
  • 6 jaj
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 budynie śmietankowe (w proszku)
  • 1 duży cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g rodzynek
  • mąka do oprószenia rodzynek
  • lukier cytrynowy – sok z jednej cytryny i tyle cukru pudru, aby uzyskać średniej konsystencji lukier

PRZYGOTOWANIE


  • Białka ubić z cukrem pudrem.
  • Osobno zmiksować żółtka, masło, i cukier zwykły i waniliowy.
  • Do zmiksowanej masy dodać ser i budynie w proszku.
  • Rodzynki sparzyć wrzątkiem, odcedzić, wysuszyć i oprószyć mąką.
  • Na koniec dodać do masy rodzynki, białka ubite na sztywną pianę i lekko wymieszać.
  • Nałożyć do formy i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 1 godziny i 15 minut.
  • Po wystudzeniu ciasto polukrować.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *