Sernikowy keks

SKŁADNIKI


  • 500 g sera potrójnie mielonego
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 150 g cukru
  • 100 g rodzynek uprzednio namoczone, odsączone i oprószone mąką
  • 50 g skórki pomarańczowej
  • 25 g orzechów włoskich drobno pokrojonych
  • polewa czekoladowa  – 1/2 gorzkiej czekolady, 50 ml śmietany 36%

PRZYGOTOWANIE


  • Ser zmielić lub kupić gotowy we wiaderku.
  • Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.
  • Osobno zmiksować żółtka, margarynę,  cukier, cukier waniliowy, ser i mąkę ziemniaczaną.
  • Do  masy dodać białka. delikatnie wymieszać i połączyć z bakaliami.
  • Ciasto wyłożyć do formy „keksówki” wysmarowanej masłem.
  • Piec w temperaturze 180 stopni około 60 minut.
  • Po wyjęciu ostudzić ciasto i wyłożyć z formy.
  • Polać polewą czekoladową uzyskaną z mieszaniny gorącej śmietany wymieszanej ze startą czekoladą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *