Szare kluchy

SKŁADNIKI


  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • mąki pszennej tyle, ile potrzeba do uzyskania gęstej masy
  • osolona woda do gotowania klusek
  • 170 g  pokrojonego boczku wędzonego

PRZYGOTOWANIE


  • Ziemniaki obrać, zetrzeć na małych oczkach i odsączyć płyn.
  • Dodać jajka, sól,  mąkę ziemniaczaną i tyle pszennej ile potrzeba do uzyskania jednolitej gęstej masy.
  • Kluski formować łyżką lub przez kluseczkomanię i nakładać na wrzącą osoloną wodę.
  • Gotować około 6 minut.
  • Na patelni piec boczek bez dodatkowego tłuszczu, nałożyć kluski i mieszając piec jeszcze około 10 minut.
  • Podawać z kapustą kiszoną.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *