Zupa grochowa

SKŁADNIKI


  • 3  litry wody
  • 200 g wędzonego boczku
  • 500 g łuskanego grochu (połówek)(namoczony około 2 godzin)
  • 5 dużych ziemniaków
  • 1 marchew, 1 pietruszka, 1/2 selera
  • 2 ziarenka pieprzu czarnego
  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1/ 2 łyżeczka soli
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżki majeranku

PRZYGOTOWANIE


  • Do wrzącej wody włożyć marchew, pietruszkę, seler.
  • Dodać umyty wędzony boczek.
  • Gotować kilka minut i dodać groch wraz z solą, pieprzem , zielem, listki laurowe.
  • Jak warzywa będą miękkie, wyjąć.
  • Pokroić w kostkę marchew, resztę wyjąć i wykorzystać do innego dania.
  • Kiedy groch zacznie być miękki należy włożyć umyte, obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki.
  • Gotować  jeszcze około 25 minut na wolnym ogniu.
  • Na koniec dodać majeranek.
  • Pokroić w kostkę ugotowany boczek podawać w zupie.
  • Zupa najbardziej smakuje na następny dzień.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *