Pizza z pieczarkami

SKŁADNIKI


  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 ml mleka
  • 2 kiełbaski śląskie
  • 4 średnie pieczarki
  • 1 malutki słoiczek przecieru pomidorowego
  • 150 g sera żółtego ( tarty do posypania pizzy)

PRZYGOTOWANIE


  • Mąkę z proszkiem i solą wymieszać, aż powstanie sypka masa.
  • Wlać mleko i szybko wyrobić ciasto.
  • Jak ciasto będzie twarde dodać więcej mleka.
  • Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i energicznie je wyrabiać i odwracać.
  • Wyłożyć na wysmarowaną masłem okrągłą formę o średnicy 27 cm ciasto.
  • Nakłuć  ciasto widelcem i posmarować przecierem pomidorowym.
  • Położyć pokrojone cienko plasterki pieczarek i kiełbasy.
  • Posypać serem.
  • Piec w nagrzanym piekarniku do  220 stopni około 20 minut.
  • Jeśli wierzch zaczyna się przypalać położyć folię aluminiową.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *