Konfitura z żurawin

SKŁADNIKI


  • 2 kg świeżych żurawin
  • 1 kg cukru białego
  • 2 łyżki cukru muscovado (bardzo ciemny cukier)
  • trochę wody

PRZYGOTOWANIE


  • Żurawiny umyć posypać białym cukrem i odstawić na 1 godzinę.
  • Wymieszać wszystko dokładnie i dodać trochę wody.
  • Smażyć na małym ogniu około 15 minut.
  • Jak żurawina  się rozgotuje dodać brązowy cukier i zwiększyć ogień.
  • Smażyć jeszcze około 20 minut.
  • Nakładać do przygotowanych słoików, odwrócić do góry dnem. Tak utrzymać 10 minut, potem odwrócić.
  • Przechowywać można do 2 miesięcy.
  • Podawać do herbaty, mięs, na kanapki.

 

Komentarze Dodaj swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *