Dżem z truskawek

SKŁADNIKI


  • 1 kg truskawek
  • 700 g cukru
  • szczypta soli
  • sok z jednej cytryny
  • 1/5 łyżeczka chili

PRZYGOTOWANIE


  • Truskawki umyć, odciąć szypułki, wysuszyć.
  • Truskawki mogą być różnego gatunku, wczesne i późne oraz pnące ( dostępne wczesną jesienią), ale muszą być zdrowe i nieuszkodzone.
  • Zasypać cukrem, odstawić na 20 minut.
  • Wsypać do garnka i gotować na małym ogniu około 30 minut.
  • Odstawić na parę godzin i czynność powtórzyć.
  • Dodać sok z jednej cytryny (uważać aby nie wpadły  pestki) i szczyptę soli, chili.
  • Gorący dżem przełożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować na sucho.
  • Dżem podawać do mięs, ciast, deserów.

Komentarze Dodaj swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *