Wołowina z pieczarkami

SKŁADNIKI


  • 700 g wołowiny na pieczeń
  • 1 łyżka mąki do oprószenia mięsa
  • 600 g pieczarek
  • 1 łyżka masła do pieczarek
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka zaparzonej czarnej herbaty
  • olej do smażenia lub naczynie (patelnia) do pieczenia  bez tłuszczu

PRZYGOTOWANIE


  • Mięso umyć, osuszyć, oprószyć mąką i piec na patelni około 30 minut.
  • Pieczarki umyć, obrać i pokroić. Piec na patelni z masłem około 20 minut.
  • Do mięsa dodać przyprawy, pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę  czosnek.
  • W razie potrzeby dolać gorącej zaparzonej czarnej herbaty.
  • Dodać usmażone osobno pieczarki do mięsa. Dobrze wymieszać i piec do uzyskania miękkiej wołowiny.
  • Podawać z sałatką z buraczków, ziemniakami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *