SKŁADNIKI
- 250 g miodu
- 250 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 1 małe opakowanie proszku do pieczenia
- 1 duże opakowanie cukru waniliowego
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników lub 1 łyżeczka anyżu
PRZYGOTOWANIE
- Miód rozpuścić w garnku.
- Zalać gorącym miodem mąkę z proszkiem, przyprawami i cukrem.
- Następnie dodać jajka i mleko.
- Wszystko dokładnie wymieszać.
- Formę keksówkę wysmarować masłem i posypać mąką.
- Wlać ciasto do formy.
- Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 160 stopni około 1godziny i 15 minut.
- Należy sprawdzić czy pieczywo jest już suche.