Chleb imbirowo-cynamonowy

SKŁADNIKI


  • 250 g miodu
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 1 małe opakowanie proszku do pieczenia
  • 1 duże opakowanie cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników lub 1 łyżeczka anyżu

PRZYGOTOWANIE


  • Miód rozpuścić w garnku.
  • Zalać gorącym miodem mąkę z proszkiem, przyprawami i cukrem.
  • Następnie dodać jajka i mleko.
  • Wszystko dokładnie wymieszać.
  • Formę keksówkę wysmarować masłem i posypać mąką.
  • Wlać ciasto do formy.
  • Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 160 stopni około 1godziny i 15 minut.
  • Należy sprawdzić czy  pieczywo jest już suche.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *