Ryż z jabłkami zapiekany

SKŁADNIKI


  • 3 torebki ryżu
  • 7 jabłek
  • 1 mały słoik musu jabłkowego lub dżemu
  • 100 g mielonych migdałów
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki przetartych na małych oczkach biszkoptów
  • 4 jajka
  • forma okrągła około 26 cm
  • kilka łyżek cukru brązowego

PRZYGOTOWANIE


  • Ryż ugotować na sypko, podzielić na dwie części.
  • Formę posmarować masłem i posypać biszkoptowym proszkiem.
  • Na formę położyć jedną część ryżu na to warstwę  obranych, pokrojonych jabłek i mus jabłkowy. Następnie znowu warstwę ryżu.
  • Żółtka z cukrem pudrem ubić tak jak na kogel mogel, połączyć z ubitymi białkami.
  • Wylać na wyrównany ryż i posypać brązowym cukrem.
  • Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni od 30 do 40 minut.
  • Podawać gorące lub na zimno.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *