Chleb orkiszowy

SKŁADNIKI


  • 600 g mąki orkiszowej
  • 1 saszetka suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 400 ml wody
  • mąka do posypania chleba

PRZYGOTOWANIE


  • Mąkę, sól, drożdże wymieszać.
  • Dodać oliwę, cukier, wodę.
  • Wyrabiać malakserem około 7 minut.
  • Ciasto może być klejące, nie należy dosypywać mąki.
  • Ciasto nałożyć do połowy  formy o długości 25 cm, szerokości 10 wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
  • Pozostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • Przed pieczeniem posypać mąką.
  • Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni około 40 do 50 minut.

3 Comments Dodaj swój komentarz

    1. Pani Doktor napisał(a):

      ok

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *