Ekspresowa szarlotka

SKŁADNIKI


  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 mały proszek do pieczenia
  • 110 g  masła
  • 2 łyżki mleka szczypta soli
  • 1/4 szklanki cukru
  • 8 jabłek obranych i pokrojonych
  • 1 budyń (proszek)
  • 1 duży cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150 g cukru
  • kruszonka – 100 g cukru, 100 g mąki, 100 g zimnego masła

PRZYGOTOWANIE


  • Jajka, masło, cukier, mleko i sól wymieszać.
  • Dodać mąkę z proszkiem.
  • Miksować kilka minut.
  • Ciasto wyjąć na stolnicę dodać trochę mąki i wyrabiać około 1 minuty.
  • W międzyczasie przygotować masę z jabłek z dodatkiem budyniu, cukru zwykłego, waniliowego i cynamon.
  • Na okrągłą formę wysmarowaną tłuszczem nałożyć ciasto i masę z jabłek.
  • Na koniec przygotować kruszonkę z mąki, masła i cukru.
  • Składniki  delikatnie  wyrabiać palcami, uzyskując kruszonkę.
  • Posypać równomiernie ciasto.
  • Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku około 50 minut.
  • Podawać z lodami, bitą śmietaną.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *