Jak przygotować kotlety mielone?

SKŁADNIKI


  • mięso dowolne
  • bułka sucha lub tarta bułka
  • mleko lub woda do namoczenia bułki
  • cebula
  • jajko
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do posypania gotowych przygotowanych do pieczenia  kotletów

PRZYGOTOWANIE


  • Do przygotowania kotletów mielonych należy dodać bułkę suchą lub tartą bułkę.
  • Bardziej pożądana jest bułka sucha namoczona w mleku lub wodzie.
  • Odcisnąć bułkę z wody, zemleć.
  • Cebulę lekko zrumienić na tłuszczu.
  • Mięso umyć, wysuszyć pokroić na kawałki, zemleć.
  • Wyrobić ręką, wymieszać z bułką,
  • Masę wyrobić i przyprawić.
  • Z masy ukształtować owalne kotlety, okrągłe klopsiki, zrazy.
  • Masę mięsną podzielić na równe części, każdą z nich rękami zwilżonymi w wodzie wyrobić  na gładką kulę.
  • Posypać bułka tartą kule mięsne.
  • Następnie spłaszczyć nożem, nadając kotletom kształt owalny lub okrągły o grubości około 2 cm.
  • Ostrzem noża wycisnąć kratkę na powierzchni kotleta.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *