Słodki czekoladowy chlebek

SKŁADNIKI


  • 220 g maki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody rozpuszczonej w odrobinie wody
  • 60 g kakao
  • 180 g masła o temperaturze pokojowej
  • 2 jajka o temperaturze pokojowej
  • 200 g cukru drobnego
  • 90 ml kwaśnej śmietany 12%
  • 130 ml bardzo gorącej wody
  • 180 g startej czekolady gorzkiej lub mlecznej do pieczenia ciasta
  • 50 g startej mlecznej czekolady do posypania  po upieczeniu
  • mąka do oprószenia formy

Sos do polania ciasta

  • 2 łyżeczki kakao
  • 140 ml wody
  • 120 g cukru

PRZYGOTOWANIE


  • Mąkę, sodę, cukier, jajka, kwaśną śmietanę, masło i kakao zmiksować na jednolitą masę.
  • Dodać powoli gorącą wodę.
  • Na koniec wsypać startą czekoladę i wymieszać wszystkie składniki.
  • Formę keksówkę natłuścić i oprószyć mąką.
  • Ciasta wylać do formy.
  • Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160 stopni przez 40 minut.
  • Następne 30 do 40 minut piec w 180 stopniach.
  • Sprawdzić patyczkiem już po 65 minutach czy ciasto jest upieczone.
  • W międzyczasie przygotować sos z podanych produktów. Gotować wszystkie składniki około 20 minut, odstawić.
  • Po kilkunastu minutach wyjąć ciasto z formy, polać sosem i posypać startą  mleczną czekoladą.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *