Jak przyrządzić mięso?

Mięso panierowane

Przygotować mąkę, rozmącone jajka, przesianą bułkę tartą. Każdy produkt na osobnym talerzyku.

Mięso opłukać, rozbić i ukształtować. W ostatniej chwili przed smażeniem mięso posolić z obydwu stron. Mięso posiadające więcej wody np. ryby, cielęcina, po nasoleniu wysuszyć i dopiero panierować. Posolone mięso zanurzyć kolejno w mące, jajku.

Wyjąć mięso z jajka dwoma widelcami,  osączyć nad talerzykiem, przenieść na talerz z bułką, odłożyć widelec. Zanurzyć w bułce z jednej i drugiej strony, rękami przycisnąć bułkę do mięsa z obydwu stron, osypać nad talerzem zbędną bułkę. Posypane panierką mięso odłożyć na suchą deskę. Rozgrzać tłuszcz, mięso smażyć zaraz po przygotowaniu z obydwu stron na złoty kolor. Dopływ ciepła tak regulować, żeby nie spalić tłuszczu.

Mięso w cieście

Mięso w cieście smażyć ugotowane bądź surowe. Ugotować mięso, ostudzić, pokrajać na równe płaskie części, oprószyć pieprzem.  Mięso surowe przygotować tak jak do panierowania.

W szerokim garnku przygotować ciasto. Mięso nabić na widelec , zanurzyć w cieście, trochę osączyć, tak aby ciasta zbyt wiele nie zostało na mięsie. Rozgrzać tłuszcz, po zanurzeniu w cieście natychmiast każdy kawałek mięsa smażyć z obydwu stron na złoty kolor.

Mięsne rolady pieczone

Przygotować nadzienie. Mięso opłukać, obrać z kości, zbić tłuczkiem na cienkie płaty, jeżeli mięśnie są za grube ponacinać je starannie zbić całą powierzchnię miejsce przy miejscu. Ukształtować równy, prostokątny płat mięsa. Mięso posolić, nałożyć nadzienie, ciasno zwinąć. Można mocno przycisnąć lub wiązać sznurkiem lub nitką ( do kontaktu z żywnością). Oprószyć solą  i mąką. Rozgrzać tłuszcz na patelni, smażyć roladę na patelni (jeśli są typu zrazowego), jeśli są wykonane z dużego płata mięsa, piec w piekarniku. Ułożyć w formie i podlać małą ilością wody. Rolady po wyjęciu ostudzić kroić najlepiej na krajalnicy lub nożem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *