Łopatka wieprzowa w sosie z papryki

SKŁADNIKI


  • 500 g mięsa od łopatki
  • sól, pieprz biały
  • kilka ziarenek różowego pieprzu
  • 2 cebule czerwone
  • 2 łyżki pestek papryki z mieszanką proszkową
  • mąka do oprószenia mięsa
  • oliwa do smażenia

PRZYGOTOWANIE


  • Mięso umyć pokroić na dość duże kawałki.
  • Oprószyć mięso mąką.
  • Przełożyć na gorący tłuszcz.
  • Smażyć kilka minut na dużym ogniu, następnie zmniejszyć  i piec około godziny.
  • W międzyczasie przyprawić solą i pieprzem.
  • Pokroić cebulę na drobną kostkę i dodać razem ze zmiażdżonymi ziarenkami różowego pieprzu.
  •  20 minut przed końcem smażenia dodać pestki papryki.
  • Podlać w razie potrzeby gorącą wodą.
  • Wymieszać i dalej smażyć.
  • Podawać z sałatką porową  innymi dodatkami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *