Zapiekanka z penne rigate

SKŁADNIKI


  • 200 g makaronu penne rigate ugotowanego al dente
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • sól, pieprz opcjonalnie
  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 łyżka oleju do smażenia mięsa
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy oregano, rozmaryn według uznania
  • sos beszamelowy – 1 łyżka masła, 1 kostka rosołowa, 300 ml mleka, 1 łyżka mąki

PRZYGOTOWANIE


  • Makaron ugotować al dente i przelać zimną wodą.
  • W międzyczasie na patelni smażyć mięso, dodać czosnek i przyprawy.
  • Po usmażeniu dodać puszkę pomidorów i dusić jeszcze 15 minut.
  • Na innej patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i wymieszać.
  • Połączyć z mlekiem i kostką rosołową.
  • Na dnie naczynia żaroodpornego nałożyć mięso z sosem, warstwę makaronu, mięso ponownie makaron, mięso na to sos beszamelowy.
  • Na wierzch zapiekanki posypać starty żółty ser.
  • Piec w piekarniku od 20 do 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *