Ryba po grecku

SKŁADNIKI


  • 4 płaty ryby np. pstrąg
  • 3 marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • por (1/2 białej części)
  • 1/2 selera
  • sól, pieprz opcjonalnie
  • 1 średni słoiczek przecieru pomidorowego
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 3 cebule zwykłe lub szalotki
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1/2 łyżeczki cukru brązowego (może być też zwykły)

PRZYGOTOWANIE


  • Ryby umyć, osuszyć i smażyć na średnim ogniu około 7 minut.
  • Na osobnej patelni rozpuścić masło z olejem, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i lekko zrumienić.
  • Zetrzeć na dużych oczkach pietruszkę, seler, marchew, a por pokroić na talarki.
  • Dodać do cebuli i doprawić solą, pieprzem, zielem i listkami.
  • Dusić na małym ogniu,około 20 minut,  dodać rybę i cukier.
  • Włożyć słoiczek przecieru, wymieszać i dusić około 5 minut.
  • W razie potrzeby jeszcze dodać przyprawy według uznania.
  • Podawać na gorąco lub zimne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *