Serniczki z białą czekoladą

SKŁADNIKI


  • 50 g masła
  • 50 g masła orzechowego
  • masło do wysmarowania foremek
  • 170 g pokruszonych herbatników
  • 600 g sera białego potrójnie mielonego
  • 4 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 40 g mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 100 g pokrojonej drobno białej czekolady

PRZYGOTOWANIE


  • Ciastka włożyć do woreczka foliowego z zamkiem, następnie rozkruszyć przy pomocy wałka.
  • Rozkruszone ciastka zmiksować z masłem zwykłym i orzechowym na grudkowatą masę.
  • Foremki nasmarować grubo masłem.
  • Wypełnić dół ciastem od 1cm do 2 cm.
  • Żółtka połączyć z serem i mąką, zmiksować.
  • Dodać pokruszoną czekoladę, wymieszać delikatnie łyżką.
  • Na koniec ubić na sztywno pianę z białek.
  • Połączyć z masą serową.
  • Ciasto wylać do górnego brzegu.
  • Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach około 30 minut.
  • Ostudzić, wyjąć podawać z dowolnymi dodatkami np. dżemem wiśniowym, gorącymi malinami lub lodami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *