- Warzywa należy kupować świeże, nieuszkodzone.
- Unikać kupowania oczyszczonych warzyw, chyba, że będą natychmiast przygotowywane.
- Warzywa ze względu na dużą zawartość witamin i składników mineralnych powinny być z dbałością przechowywane.
- Do przechowywania w lodówce nadają się m. in. kapusta i sałata. Nie należy jednak przechowywać ich we folii. Ponieważ w warunkach beztlenowych wytwarzają niebezpieczne dla zdrowia azotyny. W sprzedaży są specjalne pojemniki do przechowywania kapusty, sałaty, rzodkiewki, kalafiorów, itp. w lodówce.
- Niektórych warzyw nie należy przechowywać w lodówce ze względu na ich dojrzewanie.
- Do nich należą pomidory, cebula, czosnek. Nie należy także przechowywać ziemniaków, cukinii, ogórków.
- Cebulę, ziemniaki, marchew należy umieścić w siatce z dziurkami w ciemnym i przewiewnym miejscu.
- Czosnek najlepiej zapleść w warkocz i powiesić w kuchni lub spiżarni.