Jak przechowywać warzywa?

 

  • Warzywa należy kupować świeże, nieuszkodzone.
  • Unikać kupowania oczyszczonych warzyw, chyba,  że będą natychmiast przygotowywane.
  • Warzywa ze względu na dużą zawartość witamin i składników mineralnych powinny być z dbałością przechowywane.
  • Do przechowywania w lodówce nadają się  m. in. kapusta i sałata. Nie należy jednak przechowywać ich we folii. Ponieważ  w warunkach beztlenowych wytwarzają niebezpieczne dla zdrowia azotyny.  W sprzedaży są specjalne pojemniki do przechowywania kapusty, sałaty, rzodkiewki, kalafiorów,  itp. w lodówce.
  •  Niektórych warzyw nie należy przechowywać w lodówce ze względu na ich dojrzewanie.
  • Do nich należą pomidory, cebula, czosnek. Nie należy także przechowywać ziemniaków, cukinii, ogórków.
  • Cebulę, ziemniaki, marchew należy umieścić w siatce z dziurkami w ciemnym i przewiewnym miejscu.
  • Czosnek najlepiej zapleść w warkocz i powiesić w kuchni lub spiżarni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *